Dimensionarea instalației termice

Dimensionarea caloriferelor:

Este un pas important în vederea obținerii necesarului termic pentru a încălzi locuința. Pentru aceasta, trebuie să facem un calcul corect în funcție de suprafața locuinței și a coeficientului termic al acesteia, dat de volumul de aer ce trebuie încălzit, numărul și dimensiunea ferestrelor și gradul de izolare. În acest mod se stabilețte care este dimensiunea potrivita a caloriferelor. Bineinteles că se va ține cont de tipul centralei ce va fi montată, știindu-se că o centrală în condensare necesită o suprafață radiantă suficient de mare pentru a avea loc descărcarea termică și a funcționa în regim de condensare.

Dimensionarea centralei

Este foarte important să cunoaștem puterea centralei termice pe care dorim să o instalăm, astfel încât aceasta să fie suficientă pentru suprafața pe care dorim s-o încălzim. Pentru a calcula puterea centralei termice, vom efectua produsul între: suprafața camerelor,  înălțimea acestora, coeficientul caloric și coeficientul de corecție. Coeficientul caloric depinde de gradul de izolare al casei și de suprafața ferestrelor), în timp ce ultimul reprezintă indicele de transformare a puterii din calorii în wati.

Coeficientul caloric al unei locuințe este dat de gradul de izolarea termică al acesteia, dar și de suprafața ferestrelor care o deservesc. De obicei, acest coeficient are o valoare cuprinsă între 30 și 70 kcal/m3, cu precizarea că acesta este mai mic atunci când locuința este mai bine izolată. Dacă avem prea multe ferestre, sau locuința nu este izolată corespunzator, coeficientul va fi mai mare și va influența major confortul termic. Pentru a efectua un calcul rapid/estimativ, în cazul în care aveti locuita izolată, puteti utiliza o valoare medie de 50 kcal/mc.

Coeficientul de corecție

Această etapă presupune transformarea caloriilor în wati. Acest lucru se întâmplă deoarece puterea calorică se măsoară în calorii, iar puterea termică în wati. Calculul coeficientui de corecție se realizează prin această transformare din calorii în wati, cu ajutorul unui indice (un raport între cele două unități de măsură) a cărui valoare este de 1.163.

Dăm exemplul unei locuițe de 100 m2, cu înălțime de 2,5 m și am obținut un volum de 250mc. Înmulțim așadar acești 250 mc cu un coeficient caloric mediu, pentru o locuință izolată, de 50 kcal/mc și coeficientul de corecție:

250mc X 50kcal/mc X 1.163W/mcal = 14.537 W (aprox 14.5kW)

La acest calcul, fiind mai multe variabile în calcularea coeficientului caloric, recomandăm o marja de eroare de 20% și ne rezultă un necesar de 17.4 kW

Bineînțeles că acest calcul este estimativ, un calcul exact putând fi făcut pentru fiecare locuiță în parte de către un specialist.

© 2024 - Toate drepturile rezervate S.C. Kober S.R.L
Dezvoltat de Serenity Design