Pregătirea instalației termice pentru sezonul rece

Înainte de începerea sezonului rece, este bine ca instalația termică să fie supusă unor verificări, care să înlăture eventuale probleme ce pot apărea ulterior. Dacă pe timpul verii centrala termică a fost folosită doar pentru prepararea apei calde, odată cu răcirea vremii, ea va fi folosită şi pentru încălzirea locuinței, acest lucru necesitând verificări suplimentare .

Verificarea centralei înaintea începerii sezonului rece implică identificarea eventualelor probleme care pot duce la o funcționare incorectă sau chiar la defectarea acesteia. Astfel, va trebui făcută o  verificare  a caloriferelor , verificarea alimentării cu apă și gaze a centralei, verificarea coşului de fum și a termostatului de ambient, verificarea robineţilor de la centrală şi calorifere, a ţevilor şi filtrelor de sub centrală (de către un specialist), aerisirea caloriferelor, verificarea tensiunii de alimentare a centralei.

Funcționarea corectă a termostatului de ambient duce la un confort sporit în locuinţă şi o economie semnificativă de gaz. Pentru un consum optim de gaz se recomandă utilizarea a două trepte de temperatură, o treaptă pentru zi şi una pentru noapte. Termostatul de ambient nu trebuie montat în vecinătatea unor surse de aer rece sau în locuri aflate în bătaia directă a soarelui. Astfel se vor evita pornirile nedorite sau disconfort creat de o temperatura prea joasă (când termostatul este asezat în bătaia soarelui) . Verificarea termostatului și a bateriilor sale, înaintea venirii iernii, ne ajută să obținem cele mai bune performanțe de la acesta.

Înaintea sezonului rece va trebui facută o verificare a tuturor caloriferelor din locuință. Ele nu trebuie să aibă pierderi de  agent termic și trebuiesc aerisite (daca este necesar). Aerul rămas în interiorul radiatoarelor scade randamentul instalației .

Filtrele, țevile și robineții care fac parte din instalația termică pot crea anumite probleme. Prin obturarea țevilor (sau filtrelor) apa nu va reuși să ajungă la radiatoare. În remedierea acestui tip de problemă se apelează la personal specializat pentru a face o curățare a instalației (spălare chimică) .

Odată cu îmbătrânire instalației pot apărea probleme și în funcționarea robineților care fac parte din aceasta. Verificarea din timp a acestora, va elimina eventuale probleme în funcționarea centralei termice. Totodată trebuie efectuată verificarea și curățarea filtrelor aflate pe intrarea de apa rece și pe returul instalației de termoficare .

Pentru a evita apariția incendiilor sau intoxicațiilor cu fum, trebuie efectuată verificarea și curățarea căilor de evacuare a gazelor arse (coșurile de fum). Aceasta operațiune este importantă și în ceea ce privește funcționarea optimă a centralelor termice.

 Ce insemnă VTA?

Constă într-un set de verificări tehnico-funcționale ale echipamentului precum și în curățarea filtrelor de protecție și înlocuirea unor componente supuse la uzura normală de funcționare (o-ringuri, garnituri, perna de aer în vasul de expansie). Nefuncționarea optimă, în parametri a centralei termice, pot duce la un disconfort termic și un consum ridicat de gaz.

© 2024 - Toate drepturile rezervate S.C. Kober S.R.L
Dezvoltat de Serenity Design